Herra ja neiti Joku

Taas viime viikolla kuulin muutamaan otteeseen lauseen ”..kyllä Joku sen tekee..” ja ”..Joku sen on tehnyt aiemminkin” ja tottakai näistä lauseista on paljon erilaisia variaatioita, mutta aina niissä esiintyy tämä meille kaikille tuttu herra tai neiti Joku... ja useimmiten kukaan ei tiedä tämän Jokun sukupuolta..... eihän se aina voi mieskään olla.

Miksi käytämme Jokua

Organisaatiomme on epäselvä, joten vastaus ”Joku sen tekee” sysää vastuun tekemisestä pois omista käsistä ja koska emme oikeasti tiedä kenen vastuulla asian tekeminen on, emmekä halua ottaa selvää vastaamme näin...
Prosessimme on epäselvä, joten vastaus ”kyllä se Joskus tehdään tai Joku tekee” tarkoittaa käytännössä ettei meillä ole selvää käsitystä miten asiat prosessissa etenevät tai emme halua sitä kysyjälle kertoa – miksi emme haluaisi, no siihen voi olla paljon syitä.
Kuvaamalla yrityksen prosessit ja nimeämällä vastuut, löytyy organisaatiosta aina nimetty ”JOKU” erilaisiin tilanteisiin ja mikäli vastaan tulee tilanne, jolle vastuuhenkilöä ei ole, täytyy tämä tilanne lisätä prosesseihin ja löytää vastuuhenkilö myös sille tilanteelle.

Mihin tämä Joku voi johtaa?

Ei minnekään koska sitä ei ole. Eli työt ja tehtävät jäävät tekemättä, asiat niin sanotusti k*see nilkoille. Suunnitelmallisuus, järjestelmällisyys ja pitkäjänteisyys ovat Jokun vihollisia ja vaikkei siitä heti päästä irti niin pitkässä juoksussa Jokun työt vähenevät niin merkityksettömiksi, ettei sillä ole merkitystä – mutta ennen sitä saattaa käydä niin (jollei suunnitelmia tehdä ja niitä noudateta) että koko organisaatio/yritys kaatuu tämän Jonkun tekemättömyyksiin.

Oletko sinä paikallistanut oman toimintasi JOTKUT?

Kommentit

Suositut tekstit